Vďaka inováciám ide mlieko z Považskej Bystrice aj do Poľska

24.02.2013 Považská Bystrica

Považská Bystrica 24. februára (TASR) – Udržanie kroku so zahraničnou konkurenciou, zachovanie zamestnanosti a výroba tradičných slovenských mliečnych výrobkov je dôvodom, prečo považskobystrická spoločnosť Nika investuje do inovácií a nových technológií stovky tisíc eur. Podľa jej konateľa Jána Keresteša mladšieho, tento rok chcú do nových technológií investovať asi 280.000 eur.

"Našou ambíciou nie je konkurovať alebo dokonca vytlačiť zo slovenského trhu veľkých výrobcov. To sa nedá ani marketingovo, ani finančne zvládnuť, zvlášť pri súčasnej podpore slovenského podnikateľského prostredia. Investíciami do technológií, ktoré si sami vyvíjame, chceme vyrábať také mliečne výrobky, ktoré sú špecifické, typicky slovenské alebo majú vysokú pridanú technologickú hodnotu," priblížil Keresteš.

Niekoľko patentov len minulý rok

Ako dodal, spoločnosť len v minulom roku získala niekoľko patentov a priemyselných vzorov na výrobky, ktoré na slovenskom trhu chýbajú a sú vyrábané výhradne z domácich surovín. Najmä vďaka investíciám do nových technológií sa spoločnosť dokáže aspoň čiastočne zbaviť závislosti od surovín, ktoré sa na Slovensko musia dovážať. "Inováciami sa otvára perspektíva využívať vlastné zdroje. To je však vo veľkej miere podmienené aj prístupom štátu a vlády. Neinvestovanie do inovácií je cestou k zaostávaniu a strácanie dychu v boji s konkurenciou," pripomenul Keresteš.

Zdôraznil, že spoločnosť Nika je posledným a jediným slovenským výrobcom klasických termixov, rovnako ako tavených syrov bez použitia chemicky alebo inak upravovaných komponentov pri výrobe. "Vďaka inováciám vznikli vlani aj niektoré patentmi chránené výrobky, ako napríklad žinčica a žinčicové nátierky. A sme jedna z mála slovenských firiem, ktorá svoje výrobky vyváža nielen do Rakúska, na ázijský trh, ale napríklad aj do Poľska," dodal Keresteš s tým, že vďaka biotechnológiám vyrábajú produkty, ktoré majú vysoký zdravotný benefit.

Spoločnosť Nika pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991, zaoberá sa výrobou a predajom mliekarenských výrobkov, najmä tvarohov, syrov a bryndze, ale aj probiotických výživových doplnkov chránených svetovými patentmi. Pri vývoji a výrobe úzko spolupracuje s vedeckými inštitúciami a vysokými školami na Slovensku i v zahraničí.
 

Vyberte región